Veelgestelde vragen

Wij begrijpen als organisator van kookkampen voor kids heel goed dat u als ouder bepaalde vragen heeft omtrent hygiëne, veiligheid en dergelijke meer. Daarom hieronder al enkele antwoorden hoe wij hiermee omgaan.

Omtrent veiligheid en gebruik messen

  • Bij aanvang van het kamp worden de veiligheidsvoorschriften rond het gebruik van messen met de groep grondig doorgenomen en dit zowel om zichzelf als de andere groepsleden te beschermen.
  • Alle handelingen worden vooraf gedemonstreerd alvorens de kids aan de slag gaan.
  • Voor zover er snijwerk moet worden verricht, werken de kids met een aardappelmesje.
  • Alle snijwerk waarvoor een aardappelmes ontoereikend is, wordt vooraf door ons gedaan. De kids komen NOOIT in aanraking met echte chefmessen. Voorbeeld: indien er brunoise van paprika moet worden gesneden, zullen wij de paprika ontdoen van de zaadlijsten en alvast in kleinere stukken snijden. Vanaf daar neemt een kind het van ons over en leren wij hem of haar om eerst fijne reepjes te snijden (julienne) en vervolgens in blokjes (brunoise).
  • Mandolines worden niet gebruikt
  • Keukenmachines, voor zover nodig, worden enkele door de lesgevers gebruikt. Het betreft hier mixers, hakmolens, foodprocessors, blenders,… We tonen dit wel aan de kids en geven hen de nodige tips mee rond veilig gebruik. Zij kunnen dit thuis eventueel uitproberen, vanzelfsprekend onder het toeziend oog van ma of pa!

Omtrent veiligheid en gebruik warmtebronnen

  • Alle handelingen bij een warmtebron (inductie kookplaat) gebeuren ofwel door de lesgever zelf ofwel onder de onmiddellijke supervisie van een lesgever waarbij ten hoogste één of twee kids rechtstreeks betrokken zijn. De andere kids blijven op respectabele afstand vanwaar ze het proces kunnen meevolgen. Ondanks dat worden ook hier op maandagochtend de nodige richtlijnen meegegeven.
  • Ovengebruik is enkel en alleen voor de lesgevers. Het vooraf bereiden kan natuurlijk wel perfect door de kids worden gedaan.
  • Ook wanneer het ovengerecht klaar is, zal het gerecht enkel door de lesgevers worden versneden en/of opgediend.
  • Los daarvan worden de kids in elke stap van het gerecht betrokken zodanig dat ze het volledige proces meekrijgen.

Omtrent hygiëne

  • Net zoals de veiligheidsvoorschriften rond gebruik messen en warmtebronnen, worden bij aanvang van het kamp ook de richtlijnen rond hygiëne grondig doorgenomen.
  • Er zijn voldoende snijplanken aanwezig met verschillende kleuren, specifiek bestemd voor vis, vlees en groenten.
  • De kids moeten hun handen voldoende wassen en doen dit met ontsmettende zeep (Dettol).
  • Ook de messen worden tussendoor gewassen en afgedroogd.
  • Elke werkpost beschikt over z'n eigen keukenrol om tussendoor het werkvlak proper te houden.
  • Wij zien er als lesgevers op toe dat het werkblad proper blijft. Bovendien dekken we de tafels af met wit papier. Is dit papier vuil, dan hoeven we op het eind van de dag enkel een nieuw vel papier op te leggen en starten we de dag nadien opnieuw met een kraaknet oppervlak.